Herbata w promocji

Herbata – napój o wielowiekowej tradycji, znany i ceniony na całym świecie nie tylko przez koneserów. Dostępna w każdym sklepie spożywczym, w dziesiątkach odmian, w różnych gatunkach. Smaczna i zdrowa, podawana o każdej porze dnia i przy każdej prawie okazji. Dziś nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Sprzedawcy prześcigają się w propozycjach dotyczących herbaty. Znajdziemy niezwykła bogactwo ofert, wśród których każdy znajdzie taką, która mu najbardziej smakuje. Nie jesteśmy w stanie podpowiedzieć Wam, którą herbatę wybrać, ale możemy zaproponować kupienie taniej tej, którą wybierzecie. Jeśli już wiecie, która przypadła Wam do gustu, to poniżej są promocje, z których warto skorzystać, by na stole pojawił się napój o najlepszym smaku i w najlepszej cenie.

Historia herbaty sięga czasów dla nas zamierzchłych, bo początki datuje się na 2737 rok przed naszą erą! Do Europy dotarła dopiero w XVII wieku, a w Polsce pierwszy raz znalazła się na dworze króla Jana Kazimierza w 1664 roku – została przywieziona z Francji.

Powszechnie herbatę zaczęto pić w naszym kraju w XIX wieku za sprawą wojsk rosyjskich, które sprowadziły samowary.

Herbata - przygotowanie w samowarze

Współcześnie, herbata gości na naszych stołach każdego dnia. Jest pita przy okazji śniadania i kolacji, współtowarzyszy czytaniu książki czy wykonywaniu pracy biurowej.

Właściwie nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Jako pożywny napój nie tylko zaspokaja pragnienie, ale ma wiele innych właściwości, w zależności od jej rodzaju. A tych jest naprawdę mnóstwo. Setki odmian, różne i/lub jedynie słuszne sposoby zaparzania, smaki, zapachy i… ceny.

Zacznijmy od tej chyba najbardziej popularnej.

Czarna herbata

Powstaje ona w wyniku fermentacji liści zielonej herbaty, które następnie są suszone. W zależności od twardości wody, którą zalewamy susz, parzy się go od trzech do czterech minut (im twardsza woda, tym dłużej). Jeśli susz jest mocno rozdrobniony, herbatę parzy się krócej.

Krótkie parzenie herbaty powoduje wzrost orzeźwiających właściwości naparu, natomiast, jeśli wydłużymy czas parzenia, herbata będzie na nas działać w sposób relaksujący.

Dobrze zaparzona czarna herbata nie powinna zawierać cienia goryczy.

Znane są właściwości pobudzające (za sprawą teiny), jednak nie każdy wie, że czarna herbata:

  • hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym
  • chroni zęby przed próchnicą (oczywiście, jeśli nie słodzimy)
  • obniża ciśnienie.

Polacy coraz częściej sięgają po inne kolory herbat:

  • zieloną
  • czerwoną
  • żółtą
  • białą

Znane od lat herbatki ziołowe i owocowe sprzyjają naszemu zdrowiu, a przy tym są bardzo dobre w smaku i niesamowicie aromatyczne.

Zielona herbata

Liście zielonej herbaty (wyłącznie chińskiej) po zebraniu są suszone i podgrzane, by nie dopuścić do rozpoczęcia procesu fermentacji.

Na picie zielonej herbaty decydują się głównie osoby, które chcą spalić tkankę tłuszczową, ale nie tylko one. Wielu docenia walory smakowe tego rodzaju herbaty. Napar jest bardziej delikatny w smaku niż w przypadku czarnej herbaty.

Zawarta w suchych liściach porcja kofeiny jest prawie dwukrotnie wyższa niż w suchych ziarnach kawy!

Zieloną herbatę parzy się w gorącej wodzie, mniej więcej od dwóch do trzech minut. Im lepsze jakościowo są liście tejże herbaty, tym krócej powinno się je parzyć.

Czerwona herbata

Krótkiemu procesowi fermentacji są poddawane liście czerwonej herbaty, która pochodzi głównie z Chin i Tajwanu.

Jest bogata w właściwości przyśpieszające metabolizm i regulujące poziom ciśnienia oraz obniżające poziom cholesterolu.

Podobnie jak czarna herbata, chroni zęby przed próchnicą, ale w przeciwieństwie do niej, jest bardziej moczopędna i usuwa toksyny z organizmu.

Osoby, które się odchudzają, powinny pić filiżankę czerwonej lub zielonej herbaty pół godziny po każdym posiłku.

Żółta herbata

Żółta herbata jest trudno dostępna, ale można ją kupić w Polsce, głównie w sklepach internetowych.

Według legendy była zarezerwowana wyłącznie dla dworu cesarza, a za dotknięcie jej groziło karą śmierci!

Warto szukać promocji, gdyż 100 gram tej odmiany może kosztować nawet 120 złotych!!

Ta mało znana przez nas herbata jest niezwykle aromatyczna, ma właściwości wspomagające działanie układu trawiennego, zawiera niewielką ilość teiny.

Zalewa się ją wodą o temperaturze około 70-80 stopni C. i parzy około 3-5 minut.

Biała herbata

Biała herbata o zabarwieniu bladożółtym jest droga, a więc i ekskluzywna, podobnie jak herbata żółta.

Biały napój jest przyrządzany z młodych listków herbaty camellia sinensis oraz jej pąków liściowych.

Korzystnie wpływa na zdrowie – zawiera sporą dawkę witaminy C, a więc wspomaga odporność, ale także, co ważniejsze – znajdują się w niej duże ilości antyoksydantów i antymutagenów.

Picie jej pozwala wyeliminować z diety kawę, ponieważ wysoka zawartość kofeiny pobudza i działa orzeźwiająco na nasz organizm.

Białą herbatę można zaparzyć trzykrotnie, susz zalewa się wodą o temperaturze 85-90 stopni C. Jednorazowe parzenie powinno odbywać się przez około pięć minut – w takich warunkach przygotowania napar nie straci swoich wartości smakowych i aromatu.


Herbata z czerwonokrzewu (rooibos)

W przeciwieństwie do herbat zielonej i czerwonej, nie zawiera kofeiny.

Parzenie nie jest zbyt skomplikowane, gdyż łyżeczkę suszu zalewa się wrzącą wodą i odstawia na 3-4 minuty.

Yerba Mate

Osoby, które preferują herbatę jako zamiennik kawy na pewno polecą Yerba Mate, czyli mieszankę listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego.

Yerba Mate pije się w tzw. calebasse, czyli owocu tykwy.

Susz wsypuje się mniej więcej do połowy (nie więcej jak do ¾ objętości) naczynia, a później zalewa odpowiednio przygotowaną wodą o temperaturze ok 75-85 stopni Celsjusza.

Za pierwszym razem nie moczy się całego suszu, dopiero po trzech minutach zalewa się go aż po brzeg tykwy.

Jest to rozwiązanie ekonomiczne, gdyż susz możemy zalewać jeszcze 6-7 razy, aż całkowicie utraci on swój smak.

Yerba Mate ułatwia trawienie, likwiduje senność i stres, pobudza ciało do aktywności, poprawia koncentrację, a nade wszystko nie uzależnia!

To, w czym i jak pijemy herbatę, ma nie mniejsze znaczenie. Sposób przygotowania to nie tylko czas oczekiwania na doskonały napar, ale również zaparzacz i dzbanek. Filiżanka, kubek, szklanka, a może calebasse? Podstawek, dla niektórych zbędny dodatek, ale w określonych okolicznościach (np. na przyjęciu, restauracji) – obowiązkowy, podobnie dla tych, co cenią elegancję.


Kobieta jest jak herbata. Ubrana w piękną suknię nie potrzebuje niczego więcej oprócz uśmiechu, by olśnić towarzystwo swoim blaskiem.

Podobnie herbata – dobrze smakuje sama i aromat jak uśmiech dodaje jej uroku.

Czasem jednak o prezencji kobiety decydują dodatki. Tak jest i z herbatą, do której możemy dołożyć coś ciekawego – dolać syropu lub mleka, dosypać cukru, dodać kilku kropel cytryny.

Można również przyprawić napar anyżem lub kardamonem, świetnie sprawdzi się też cynamon lub inne przyprawy korzenne.

Cudownie smakuje herbata z miodem! Warto wypróbować także dodatek w postaci pigwy lub innych owoców, które zawierają mnóstwo witamin wzmacniających odporność organizmu.

Do 50% tańsze świąteczne upominki

Promocja  BDsklep –słodycze, alkohole, zabawki, kosmetyki, zestawy kosmetyczne, perfumy, dla domowych pupili, zestawy prezentowe nawet o połowę taniej.

Ważne do dnia: 24/12/2016

Do 100 zł w prezencie na kolejne zakupy

Promocja  BDsklep – płacąc z Masterpass otrzymasz nawet 100 zł w prezencie na następne zakupy: przy zakupach os 100 do 150 zł - 30 zł na kolene zakupy, przy zakupach od 150,01 do 250 zł - 50 zł na kolejne zakupy, przy zakupach powyżej 250 zł - 100 zł na kolejne zakupy. Dotyczy kart Mastercard i Maestro.

Ważne do dnia: 29/12/2016

Strona 1 z 21 2